Home Page Timp Liber Turism & Cazare Stiri & Evenimente Webcam-uri Sibiu Jocuri Online Publicitate Online
Gazduire Site, Creare Site, Optimizare Site, Design Web
 

Despre Sibiu - Orasul Sibiu in cuvinte

Municipiul Sibiu este situat în partea de sud a Transilvaniei, în Depresiunea Sibiului, strabatuta de Râul Cibin.

Orasul Sibiu se afla în apropierea Muntilor Fagaras (cca. 20 km), a Muntilor Cindrel (cca. 12 km) si a Muntilor Lotrului (cca. 15 km), care marginesc depresiunea în partea de sud-vest. Orasul Sibiu se întinde actualmente pe o suprafata de 12164 ha. În nord si est, teritoriul municipiului Sibiu este delimitat de Podisul Târnavelor, care coboara pâna deasupra Vaii Cibinului, prin Dealul Gusteritei.

Ca repere cartografice localitatea se situeaza la 45°47' latitudine nordica (în linie cu Lyon) si 24°05' longitudine estica (aproximativ în linie cu Atena). Altitudinea fata de nivelul marii variaza între 415 m în Orasul de Jos si 431 m în Orasul de Sus.

Localitatea Sibiu se afla în zona temperat-continentala, cu influente termice datorate muntilor din vecinatate, însa ferita de excese. Media anuala a precipitatiilor este de 662 mm, cu valori minime în luna februarie (26,7 mm) si maxime în iunie (113 mm).[necesita citare] Temperatura medie anuala este de 8,9 grade Celsius.[necesita citare] [modifica] Precipitatii Primele ninsori pot sa cada în luna noiembrie, iar ultimele la începutul lunii aprilie. Stratul de zapada se mentine în general 50-60 de zile în depresiuni si podis, iar la munte 100 de zile.[necesita citare] Numarul mediu al zilelor cu cer acoperit oscileaza între 140 în depresiuni si 170 la munte.[necesita citare] Primele zile de înghet apar cel mai devreme la munte, înca din luna septembrie. Ultimele zile cu înghet se prelungesc, la munte, pâna în luna mai.

Zona Transilvaniei, din care face parte si Sibiul, este supusa iarna unor invazii de aer rece si umed, venit din nordul si nord-vestul Europei, din vecinatatea insulelor Islanda si Groenlanda (aer polar - oceanic) care aduce zapada si ger. Vânturile dominante, cu frecventa cea mai mare, sunt cele din nord-vest, vântul care bate dinspre Mures se numeste local „Muresan”. Vânturile locale sunt brizele de munte si Vântul Mare (Mâncatorul de zapada) care se manifesta la începutul primaverii, în special în depresiunile de la poalele muntilor. Fiind un vânt fohnic, este cald, topeste zapezile, având importanta pentru activitatile agricole.

Ca o consecinta a corelatiilor dintre componentele climatice si caracteristicile geomorfologice ale spatiului geografic sibian, în zonele depresionare de la contactul cu muntele se manifesta inversiuni de temperatura, în special în perioadele reci si calme ale anului. Se ajunge uneori ca temperatura din depresiuni sa fie egala cu cea de pe vârfurile montane, iar portiunea mediana a versantului ramâne mai calda. În urma masuratorilor efectuate de Statia Meteo Sibiu, în ultimii zece ani[Când?] s-au înregistrat inversiuni de origine termica, dinamica si frontala; anual se produc în jur de 100 de inversiuni, frecventa cea mai mare revenind celor de natura termica (cca. 70,2 zile/an).[necesita citare] În momentul producerii fenomenelor climatice mentionate, în zonele montane vremea este frumoasa, în schimb, în arealele depresionare aceasta este închisa si nefavorabila deplasarilor.

Vara predomina vânturile oceanice umede din vestul Europei, care determina ploile bogate din acest anotimp. Mai rare sunt revarsarile de aer polar oceanic, care provoaca o racorire temporara a timpului, ploi reci, iar în munti chiar lapovita si ninsoare. Uneori mai bate vara si Austrul dinspre sud-vest. Un alt vânt predominant bate dinspre nord-est, însa el este înlocuit cu o miscare a aerului, canalizata pe culoarul Visei dinspre depresiunea Sibiului.

Clima, relieful si structura solului sibian creeaza conditii prielnice pentru o flora si o fauna bogata. Prin pozitia sa, localitatea se afla în zona padurilor de stejar si gorun care urca de la portile orasului si pâna pe dealurile si versantii muntilor din apropiere.

Sursa: Wikipidia
Acest text este disponibil sub licenţa Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiţii identice;

user:
parola:


Nu ai cont? Inregistreaza-te!


Anunturi Gratuite
Momentan nu sunt anunturi

Va recomandam:

Harta Digitala Sibiu | Locatii pe harta
* Arkadya
* Teamsports
* Glamour Novia
* Alexandru P. C. I.i.
* Denta Srl
* Asigurari-sibiu.ro
* Refresh Service
* Wellness Center
* B2b Consulting
* Aditus Vero

Total obiective inscrise: 2836


Ultimele Sectiuni Adaugate

   
  Va recomandam: Vacante, Tunisia, Cazare Sibiu, Masini, Joburi in Sibiu , AutoNewsRo, Vacanta ta la un click distanta , Cazare Pensiuni Sibiu , Cazare Sibiu, Meteo Sibiu Credite, carduri, bursa, Turism & HoReCa, Auto  
  This is my Google PageRank™ - SmE Rank free service Powered by Scriptme Revista Sibiu Online